Vrijwilligerswerk van Annie en Adriënne voor Habitat for Humanity op Java Indonesië

Elk jaar gaan 2 Rijsbergse dames met de organisatie Habitat telkens in een ander land een week aan het werk. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor Indonesië en wel het eiland Java.

Adrienne van Kuijck en Annie Utens-Smits gaan al vele jaren op stap met de vrijwilligers. Zij zetten zich een week helemaal in voor het goede doel. Na een weekend lang de mooie dingen bezichtigd te hebben op Java zoals de wereldberoemde Borobodur,
was het afgelopen maandag toch echt tijd om aan het grote werk te beginnen.

Habitat is begonnen met een nieuw project van 300 huizen in Tuksona, Sentolo. Eerst kregen ze deskundige uitleg en daarna aan de slag met de bouw van 2 huizen. Fundering graven met de nodige stenen en boomwortels als obstakel en ijzerwerk maken voor de steunpilaren. Ja de dames draaien hier hun hand niet meer voor om. De huizen moeten dan ook aardbeving bestendig worden gebouwd.

Gelukkig kunnen ze rekenen op veel steun van de mede vrijwilligers en zelfs de lokale bevolking helpt een handje. Beton maken gaat daar toch net iets anders dan hier. Wat te denken van zand, kiezels en cement mengen met de hand en dan met kleine emmertjes doorgeven naar de te storten sleuven. Daar bovenop komt dan weer vlechtwerk wat door Annie en Adrienne o.a. zelf wordt bewerkt en gebogen. Regelmatig komt er ook hoog bezoek een kijkje nemen zoals de provinciebestuurder en de subdistrictsbestuurder.

Na 1 week komt het team weer terug naar Nederland en volgend jaar gaan ze vast weer ergens anders flink aan de slag. Ze waren al in Ghana, Nepal, India en Guatamala. De bouwgroep van Building Experiences doet samen met Habitat for Humanity geweldig werk. Hun ervaringen zijn te lezen op de site Building Experiences.

Wij wensen het hele team natuurlijk ontzettend veel succes maar voor Adriënne en Annie toi toi toi.

(namens de dorpsbewoners pekerjaan yang sangat bagus, terima kasih banyak: zeer goed werk, hartelijk bedankt [red.])

Tekst o.a. afkomstig van Annie.